Reis naar Oslo!
Door: Ellen
Blijf op de hoogte en volg Ellen
06 April 2008 | Noorwegen, Oslo
Rond half 1 gingen we dan op de fiets naar de stad. De kaartjes had Laura al eerder opgehaald, dus daar zou geen tijd meer in gaan zitten. Hele goedkope kaartjes ook, want voor zo'n 35 euro kun je met de bus op en neer naar Oslo = 10 uur in totaal in de bus = heel erg goedkoop!
Eenmaal op het station hebben we onze fietsen weggezet en zijn we, al verkleumend, bij de bushalte gaan zitten. Veronica (mijn fadder) en haar vriendin Julia gingen namelijk ook mee naar Oslo!
De bus kwam precies op tijd en nadat we waren ingestapt gingen we dan ook bijna gelijk op weg. Het was ontiegelijk warm in de bus, waardoor de meeste mensen in de bus al diep in slaap waren gesukkeld. Overal stonden stoelen op de verste stand naar achteren en zag je mensen uitgeteld op de stoelen balanceren, natuurlijk met mond open en af en toe een snurkgeluidje.
We besloten allemaal een eigen set stoelen voor onszelf te nemen, want er was ruimte genoeg in de bus en als je 5 uur rijden voor de boeg hebt, is beenruimte erg fijn!
Achter mijn set stoelen zaten een aantal jongeren die flink aan de bier waren geweest (hoorde ik later, want IK rook het natuurlijk niet!) en flink jolig en verdraaid irritant waren. Helaas begonnen ze daar pas mee toen ik me al had geïnstalleerd op mijn set stoelen en half in slaap was gesukkeld door de warmte en dus geen zin meer had om op te staan.
Ik heb mijn stoel maar wat achteruit gezet om iets sneller in slaap te kunnen vallen en ze zo te negeren, wat aanleiding voor ze was om mij tot onderwerp van gesprek te maken.
Gelukkig had ik mijn pet met zo'n mooie klep-over-de-ogen mee, die ik op had gezet, waardoor ze mijn gezicht niet konden zien. Ik heb me stiekem kostelijk geamuseerd met hun 'is ze wakker?' 'dude, volgens mij niet' 'volgens mij wel' 'het lijkt er niet op' 'kijk! Ze bewoog anders wel!', maar dan volgens de Zweedse versie.
Na een uurtje stopten we bij een halte en stapten ze uit. De rest van de reis heb ik liggen luieren en pas 30 minuten voor we er waren besloot ik bij de anderen af te kijken hoe die in hemelsnaam zo lekker in die busstoelen konden hangen dat ze het voor elkaar kregen in slaap te sukkelen. Dit heb ik nageaapt en... het hing heerlijk! Maar helaas, nog maar 30 minuutjes te gaan...
Om 06:00 stapten we uit op het busstation in Oslo. Natuurlijk hadden we er niet aan gedacht Noorse Kronen mee te nemen of zelfs maar op te zoeken hoeveel die waard waren. Toen we massaal naar de WC moesten, bleken we er dan ook niet in te kunnen wegens gebrek aan Noorse Kronen. Even naar de WC gaan kostte namelijk 10 Kronen en zonder het geld wilde de deur niet open.
We zijn toen bij de wc-deur gaan staan en hebben gewacht tot iemand naar binnen ging, probeerden de deur te grijpen voor die dicht viel, zodat we snel nog naar binnen konden. Helaas ging het net IETS te snel en...
Gelukkig heeft een zeer lieve Noorse dame later voor ons de deur open gehouden en hebben we ons in totaal 40 Noorse Kronen bespaard...
Daarna zijn we Oslo ingelopen en hebben we allerlei foto's kunnen maken van verlaten pleinen, parken en straten. Op zaterdag om half 7 is niemand hier namelijk zo gek om al op te zijn - en groot gelijk hebben ze!
We hadden nog steeds geen idee van de waarde van een Noorse Kroon, wat dus nogal lastig zou zijn als we iets wilden kopen. Gelukkig had ik mijn telefoon bij mij, heb ik een lieve vriend in Nederland die de beschikking heeft over nog een mobiel en Internet en heeft hij mij kunnen vertellen hoeveel een Noorse Kroon nou werkelijk waard is. Het resultaat: Voor 1 euro krijg je 8 Noorse Kronen. Ik heb de prijzen de hele dag om mogen rekenen met behulp van mijn telefoon.
Uitgeput zijn we daarna rond half 9 een winkelcentrum ingestapt en zijn we neergeplofd op een bankje om te wachten tot de winkels en musea open zouden gaan - 10 uur.
We hebben nog een aantal dingen bezocht: het (cultuur)historisch museum, het slot, the Royal Palace en het Parlementsgebouw. Erg mooi om te zien en vooral... gratis! Ideaal voor ons Nederlanders dus!
Van tevoren hadden we al afgesproken allemaal voor een dag eten mee te brengen, wat een goed idee bleek te zijn. Een menuutje met een cheeseburger en een halve liter frisdrank kost hier namelijk zo'n 13 euro!
Laura had zo'n 12 broodjes gesmeerd, wat ze met geen mogelijkheid op ging krijgen. Toevallig hadden Julia en Veronica een gedeelte van hun eten voor in Oslo vergeten mee te nemen en kreeg Laura haar broodjes op (...toch?) en hadden Veronica en Julia op zaterdag meer te eten dan 1 boterham en een paar crackers.
Om 17:00 gingen we met de bus terug naar Örebro. De terugweg heb ik het afgekeken hangstandje weer uitgeprobeerd op mijn set busstoelen. Werkte bijna perfect! Amper geslapen, maar wel héééél lekker gezeten!
Om 22:00 kwamen we aan op het Centraal Station en zijn we met ons vieren richting huis gefietst om daarna ieder zijn eigen bed in te kunnen duiken om bij te komen van de reis.
Het was in ieder geval een superdag, want Oslo is heel duur, maar ook heel leuk!
(PS: paps en mams, ik heb de spellingchecker van Word dit keer gebruikt hoor! :D )