Update - Reisverslag uit Örebro, Zweden van Ellen Kuipers - WaarBenJij.nu Update - Reisverslag uit Örebro, Zweden van Ellen Kuipers - WaarBenJij.nu

Update

Door: Ellen

Blijf op de hoogte en volg Ellen

24 Februari 2008 | Zweden, Örebro

Zo, dat is alweer een tijd geleden sinds ik deze voor het laatst geupdate heb. Niet dat ik niks interessants heb gedaan de laatste paar weken (!!), maar ik heb het druk genoeg met andere dingen, of gewoon geen zin om hier wat neer te zetten. Wel ideeën genoeg, maar weinig zin.

Ik zal per dag een korte update doen (dus deze post wordt erg lang!)

4 februari
Ik ben naar mijn stage geweest. Erg leuk, met een groep kinderen tussen de 3 en de 6 jaar die een heel gebouw tot hun beschikking hebben om rond te lopen en te spelen! Er zijn in totaal zo'n 6 begeleiders en zo'n 40 kinderen. Erg leuk en hier ga ik 4 dagen stage lopen... 4 maar.

5 februari
Vandaag les gehad over gelijkheid in Zweden. Daarna ben ik naar een Tybbleparty geweest (Tybble is een wijk in Örebro, waar we dus het feest hadden). Het thema was Zweden en de Zweden. Om 8 uur had ik een preparty met mijn faddergroep en in die tijd hebben we kostuums gemaakt voor het feest die met Sankta Lucia te maken hadden (een feest voor een Italiaanse heilige). Zo zijn we naar het feest gegaan - en er werden heel wat foto's van ons gemaakt, omdat iedereen ons er zo leuk uit vond zien!

6 februari
Vandaag was er een welcome dinner om half 8, om half 6 had ik eerst weer een preparty met mijn faddergroep.
We zijn verwelkomd op de welcome dinner met een heerlijk buffet, daarna hebben we in Strömpis (de club) gefeest. Super dag!

7 februari
Les gehad en mijn tweede dag stage gelopen. Was weer erg gezellig en ook best apart, want de kinderen eten hier op school. Ze krijgen hier ontbijt tot 8 uur, een fruithapje om half 9, warme lunch om half 12 en sandwiches om half 3. En ik mag gratis mee eten!
Maar hoeveel ik ook eet... op de een of andere manier blijf ik trek houden. Gelukkig heeft Laura hetzelfde, dus ben niet de enige!
Misschien door alle buitenlucht?

8 februari
Ik had een aantal mensen uitgenodigd om een feestje bij mij te houden, maar helaas waren de meeste mensen ziek geworden (het gaat heel erg rond!).
Dus ik heb mijn overbuurvrouw Theresa (uit Griekenland) uitgenodigd op bezoek te komen en samen avondeten te hebben. We hebben tijdens het avondeten een chocoladecake gebakken en Laura kwam iets later die avond, waarbij we op de bank rond hebben gehangen en gezellig hebben gekletst.

9 februari
(Gefeliciteerd Jens!)
Vandaag kwam Laura bij mij eten, hebben we genoten van de chocoladecake en we hebben een aflevering van een serie gezien.
The Lost Room heet de serie - erg leuke serie over een geheimzinnige kamer en... eigenlijk niet uit te leggen. In ieder geval een erg leuke miniserie met 6 afleveringen!

10 februari
Vandaag ben ik om 17:00 naar Laura toe gegaan. Verder eigenlijk niet zoveel gedaan, behalve even mijn kamer op orde houden, rotzooi opruimen en tekenen. Nu mooi de tijd voor!

11 februari
Weer een rustig dagje vandaag. Ik heb 's avonds les gehad van 18:00 - 20:00, waarbij we hebben gediscussieerd over een paper die we in moesten leveren. Ik heb 's middags een rondje door de stad van Örebro gemaakt om alles een beetje te leren kennen en om een paar foto's te schieten.

12 februari
Les gehad van 09:00 - 12:00 en daarna samen met een aantal Duitse meiden geluncht in de kantine in Långhuset. Voor 50 Zweedse kronen (iets meer dan 5 euro) kun je hier eten wat je op kunt. We gaan dit waarschijnlijk elke dinsdag doen, want... van 12:45 - 16:00 hebben we vervolgens Zweedse les.
Dat betekent iets meer dan 3 uur lang Zweeds leren. De lerares is erg goed, maar ze staat er op vooral Zweeds te praten en alleen af en toe iets toe te lichten in het Engels... Dus aan het einde van de les kruipen we zowat uitgeput weer terug naar huis... maar het is wel erg interessant.
Vandaag was er weer een Tybbleparty, maar daar ben ik niet heen geweest, omdat ik er geen zin in had en er vooral dronken mensen op de vorige party waren. Uitwisselstudenten drinken namelijk, net als Zweden, vooral om dronken te worden. Zo lijkt het in ieder geval wel!
Maarja... Zweden drinken alleen in het weekend alcohol, omdat het hier heel duur is. Ze zijn daardoor misschien weinig gewend? Het is hier vrijdags en zaterdags immers niet ongewoon om 18:00 dronken mensen op straat te zien waggelen... Maar sommigen krijgen dat al klaar door maar 2 blikjes van een halve liter bier te drinken...

13 februari
Vandaag moest ik vroeg opstaan. Ik moest om 07:30 op stage zijn. Gelukkig duurt het me 10 minuten met de fiets op stage te komen, maar nog steeds vond ik het erg vroeg!
Het bleek dat er een aantal collega's ziek waren en dat mijn begeleidster in haar eentje het kinderdagverblijf moest openen. Ze vroeg me daarom of ik mee kon helpen met het openen. Toen ik zei dat ik daar geen probleem mee had, werd ik alleen bij een groep kinderen van 4 á 5 jaar gezet en ging mijn begeleidster ouders en kinderen opwachten bij de deur.
En dat was best lastig, op zo'n groep kinderen passen en ze bezig houden. Vooral als je bijna geen Zweeds spreekt.
Gelukkig spreek ik onderhand een klein beetje Zweeds en kon ik de kinderen duidelijk maken wat ik wilde en verstond ik hen (soms) als zij iets wilden.
Bij het eten om half 3 heb ik ze geleerd hoe je 'smakelijk eten' zegt en daarna bleven ze dingen aanwijzen die ik moest benoemen. Daarbij hadden ze de grootste lol als ik de Zweedse benaming voor de etenswaren gaf en ook als ik onze Nederlandse 'g' uitsprak.

14 februari
Valentijnsdag! Eindelijk mocht ik de envelop openmaken die Lucas me toe had gestuurd. Er zat een kleine photoviewer in - een soort digitaal fotolijstje op sleutelhanger-formaat!
Verder heb ik de hele dag vrij gehad, wat dus betekent dat ik de hele dag heb gecomputerd, getekend (maar nog wel heb gewerkt aan een paper die de volgende dag ingeleverd moest worden). Erg relaxed, dus...

15 februari
Les gehad van 09:00 - 12:00. Daarna de stad in geweest, omdat 's avonds het feest van Désirée uit Duitsland was. Ze werd namelijk 26 jaar en had een heel aantal mensen uitgenodigd.
Dat was heel erg gezellig, omdat ik de meeste mensen kende en goed met ze op kon schieten.
Iedereen had wat eten meegebracht, dat uiteindelijk nooit op is gekomen. Ook had Désirée zelf punch gemaakt waar redelijk wat alcohol in zat. De Aziatische meiden durfden dit dan ook niet meer te drinken...
Toen ik naar huis ging moest ik de laatste bus terug naar Studentgatan nemen. Ik kreeg de schrik van mijn leven toen ik over straat liep, want ik hoorde de motor van een bus en zag het al helemaal voor me: ik had de bus gemist. Gelukkig was ik nog net op tijd en hoefde ik niet bij Désirée te overnachten (want 20 minuten door het donker over een rustige weg lopen is nou ook weer niet helemaal... Vooral niet in 'Brickebronx').

16 februari
Vandaag ben ik met Laura naar Stockholm gereisd! Ik was om 07:00 bij Laura en om 07:14 ging de bus naar de stad. Van daaruit gingen we met een Zweedse busorganisatie naar Stockholm toe.
In Stockholm bij het treinstation hadden we nog de grootste lol. Er was namelijk een electrische draaideur, zoals ze die ook in ziekenhuizen hebben om de warme lucht binnen te houden. Sta je te dicht bij de rand, dan stopt de deur met draaien.
Zweden hebben echter weinig tijd om op zo'n stomme deur te wachten en propten zich met z'n allen in de ruimte van de draaideur. Uiteindelijk stonden daar zoveel mensen in dat de sensoren van de deur steeds iemand zagen en de deur lieten stoppen met draaien. Maar in plaats van dat iemand uit de groep stapte zodat er iets meer ruimte was, klonterde alles samen, liep de groep een paar centimeter naar voren en wachtte tot de deur wat verder draaide en vervolgens weer stopte, omdat er iemand bij de sensoren stond.
Zo heeft het ze uiteindelijk nog een minuut gekost, voordat ze eindelijk binnen waren. Zag er erg leuk uit en Laura en ik hadden de grootste lol!
Verder zijn we naar Junibacken geweest (huis over Astrid Lindgren), waar we erg veel foto's hebben gemaakt en erg veel hebben gezien. Ook zijn we naar het Vasamuseum gezien, waar een echt oud schip tentoongesteld wordt.
Het verhaal over het schip is alleen erg lullig: het was een supermooie boot waar mensen uit allerlei landen aan hebben gewerkt. Mooie versieringen en kleuren, omdat het een boot voor de koning was. Enorm duur, erg veel kanonnen en supergroot.
Toen het schip ter water werd gelaten waaide het wat hard. Het schip helde iets naar een kant, maar herstelde zich toen en vaarde wat verder. Bij een volgende windvlaag... kapseisde het schip en zonk het. Het heeft een paar honderd meter gevaren en dat was het.
's Avonds, na Stockholm, zijn we met een groep Duitse meiden, een Zwitser en 2 Belgische meiden naar de bioscoop geweest om PS: I Love You te zien. Superfilm!

17 februari
Vandaag had ik van 13:00 - 16:00 het washok gereserveerd en had ik dus tijd om te wassen. Ik werd net op tijd wakker (zaterdag de 16e laat op bed gekomen...) en dus kon ik mooi alles wassen, aangezien we 2 wasmachines, 2 drogers en 2 droogkasten hebben.
Daarna heb ik samen met Klaas (een corridor-genoot die een Belgische moeder heeft en met wie ik dus -langzaam, want hij spreekt het niet HELEMAAL vloeiend- Nederlands praat) avondeten gemaakt en opgegeten. Hij heeft aangeboden me een keer mee te nemen naar de muziekschool in de buurt, waar ik dan wel wat op de instrumenten kan spelen. Dat mis ik namelijk best wel: een keyboard, piano of gitaar...

18 februari
Vandaag les gehad van 09:00 - 12:00 en gewerkt aan mijn final paper. Ik voelde me niet zo goed en ging ook wat eerder op bed liggen - griep gaat hier namelijk heel erg rond en in de afgelopen twee weken is zeker de helft van de uitwisselstudenten wel ziek geweest!

19 februari
Ik had les van 09:00 - 12:00 en van 12:45 - 16:00. Ik ben naar die eerste les gegaan, maar ik voelde me te beroerd nog naar Zweeds te gaan. Zonder nog iets te eten (geen zin in) ben ik om half 1 op bed gaan liggen en ik kwam er pas de volgende dag om 11:00 weer uit. Maar.... wel een stuk opgeknapt!

20 februari
Vandaag dus uitgeslapen en mijn final paper afgemaakt en ingeleverd. Verder nog wat uitgeziekt en creatief bezig geweest met potlood en gum.

21 februari
Weer een vrije dag en niet zoveel gedaan.

22 februari
Van 10:00 - 12:00 hadden we een discussie over onze final papers, die over de relatie tussen 'society, culture and education' moest gaan. De opdracht voor de final paper was dus best vaag en iedereen heeft de paper ook op een andere manier geschreven. Het was leuk zoveel verschillende invalshoeken te horen!
's Avonds had ik twee Belgische meiden uitgenodigd om wat bij mij te komen drinken. Daarna zijn we naar nog een ander feestje gegaan, waar we tot 23:00 zijn gebleven. Daarna gingen we door naar Kåren, de locale club hier. Daar zijn we tot 02:00 gebleven.
Ik kwam ook nog Marcus, een corridor-genoot van mij tegen. Die had iets teveel op en was dus aangeschoten, maar we hebben wel heel gezellig gekletst en een tijdje geleden had ik hem geleerd hoe hij 'ik wil graag een bier' moest zeggen, en hij liet mij horen hoe het nu klonk, nu hij geoefend had en wat teveel op had. Klonk super, maar hij was ervan overtuigd dat hij 'ik wil gragraag een bier' moest zeggen.

23 februari
's Middags heb ik een wandeling van 2 uur in het bos hier in de buurt gemaakt. Voor een volgende keer is het een goed idee wat eten mee te nemen, want je kunt hier erg goed picknicken op de afgevlakte stenen/rotsen in het bos! Ook heb ik nog een kort dutje gedaan toen ik van de geluiden in het bos aan het genieten was en heb ik (helaas) ook flink last van hooikoorts gehad. Blijkbaar zijn de bomen in Zweden toch te vergelijken met die in Nederland en aangezien het nu warm is voor de tijd van het jaar hier in Zweden begint alles ook al weer te groeien. Hooikoorts-tijd!
's Avonds heb ik samen met mijn overbuurvrouw Theresa pizza besteld, peercider gedronken en TV gekeken vanaf 20:00. Om 22:00 ging zij door naar een ander feestje waar ik geen zin meer in had.
Wel hebben we de afspraak gemaakt op zondag (vandaag dus!) samen zoete popcorn te maken en een paar crimi-series te gaan kijken bij haar thuis. Ook hebben we Anna (ook Grieks) en Robin (Canadees) uitgenodigd om mee te komen, maar we weten niet of ze ook komen...

Ik heb trouwens ook een fotoalbum op het Internet staan, waar een heel aantal foto's van mij (en Laura) te bekijken zijn. Laura heeft haar eigen album, maar weet zo niet de link naar die foto's.

Mijn foto's kunnen in ieder geval gevonden worden op http://elleneke.mijnalbums.nl