Afsluiting van de oriëntatieweek
Door: Ellen
Blijf op de hoogte en volg Ellen
27 Januari 2008 | Zweden, Örebro
Daarna hebben we Wadköping bezocht. Dit is een soort openluchtmuseum met allerlei oude huisjes in echt Zweedse stijl. Veel hout en veel rood, dus. Het leuke is dat er mensen wonen - je loopt dus gewoon door mensen bewoonde huizen te bewonderen, terwijl er mensen in de huiskamer TV zitten te kijken.
Örebro Castle was de volgende op het programma. Van het originele kasteel is weinig meer over. Ooit was het kasteel wit, maar het pleisterwerk is verwijderd. Ook is er een Italiaanse poort aangezet en er zijn dingen aan veranderd om het een 'ouder' uiterlijk te geven. Dit is gedaan door de mensen van honderden jaren terug, omdat ze blijkbaar een stoer, middeleeuws-uitziend kasteel wilden.
Het kasteel was zelf mooi. We hebben de kerkers gezien (waar nu trouwens kinderfeestjes worden gehouden!) en de vele zalen. Er zijn conferentiezalen in het kasteel te vinden en ook woningen van een aantal gouverneurs. Ook is ons het bij-een-kasteel-horende spookverhaal verteld.
's Avonds hadden Laura en ik een pre-pre-party met onze faddergroep, waarbij we samen zouden komen bij Veronica om daar pizza te eten. Daarna gingen we door naar de pre-party bij Tim (ook een fadder), maar daar gingen we al redelijk snel weg. De helft daar was namelijk al ladderzat, ook al was het nog maar een uurtje of 8 a 9.
We hebben besloten bij mij te wachten tot het feest in Kaoren zou beginnen en zijn toen die kant op gegaan. Laura ging alvast naar huis, omdat het donker was en er redelijk wat zatlappen buiten te vinden waren. Amandine en ik woonden dichterbij Kaoren en gingen daarom wel.
Het feest daar was leuk: er was een live band, een andere zaal met een DJ en een heleboel bekenden waar we de hele avond mee gekletst hebben.
De volgende dag ging ik met de andere uitwisselstudenten (Laura mocht helaas niet mee) naar Herrfallet, een vakantiepark in de buurt.
Daar kreeg ik een huisje toegewezen, samen met 5 andere meiden (Amerikaanse, Française, Duitse, Tsjechische en een Chinese). We hadden tijd om onze spullen in het huisje neer te gooien en meteen naar de receptie te gaan voor een maaltijd.
Na de maaltijd zijn we spellen gaan doen, waarbij je met een team opdrachten moest uitvoeren om zoveel mogelijk punten te verdienen. Daarbij kwam bij ons een grote portie geslijm bij de fadders aan te pas ('I can carry your pen for you!' 'Doesn't he look handsome today?' 'Oh, I REALLY like that jacket!'), wat best leek te helpen qua puntenaantal. Helaas waren we niet het enige team met die tactiek.
's Avonds moest je met de mensen uit je eigen huisje een pastamaaltijd koken. Een aantal jongens zag hier al heel erg naar uit, omdat ze met 5 andere jongens eten zouden moeten koken. Later vroeg ik een aantal hoe hun maaltijd was. Deze was blijkbaar smakelijk geweest, hoewel er redelijk wat ruzie was ontstaan over hoe je pasta, saus en salade klaar moest maken. Daarbij hadden ze ook nog de pasta EN de saus weten aan te laten branden!
Later in de avond was er een feest in een huisje verderop, waar we naartoe zijn gegleden. Er lag namelijk een flinke laag ijzel op de weg.
In het huisje was een flinke voorraad snacks en fruit waar je van mocht snoepen. Aan het eind was er, mede door de zelfbedachte doggybags van de feestgangers, niets meer over. Wel zijn er nu een aantal uitwisselstudenten die voor de komende week genoeg bananen, sinaasappels, cola, fanta en chips hebben.
Na een korte nacht op een bed die ongeveer net zo hard is als mijn bed hier op Studentgatan (auw, mijn arme heupen) zijn we daarna weer teruggegaan naar de universiteit. Een leuk, maar vermoeiend weekend dus!
Ik heb wel besloten op zoek te gaan naar een of ander luchtbed of Aerobed. Mijn matrasje (ook wel beschreven als 'plank van een of ander metaal' door een Amerikaanse) is namelijk zo hard dat ik het flink aan mijn spieren voel en ik hier zo ongeveer als moeder gans rondwaggel. Het bed krijgt nog een weekje de tijd zich aan te passen, maar als ie niet meewerkt gaat ie zeker weten vervangen worden!
De komende week aan lessen:
ma 18:00-20:00
di 09:00-12:00 en 13:00-16:00
do 09:00 - 12:00
Ook heb ik besloten niet naar Lapland te gaan. Anders zou ik morgenochtend buiten moeten gaan kamperen voor de kaartjesverkoop, ben ik een heleboel geld kwijt die ik ook anders kan besteden en anders zou ik 5 dagen lang moeten schaatsen, klauteren en ploeteren over sneeuw en ijs, terwijl ik daar zaterdagavond na 5 minuten glibberen eigenlijk al wel genoeg van had!
Misschien als vervanging een weekje Stockholm? We'll see!