Mijn eerste donderdag in Zweden - Reisverslag uit Örebro, Zweden van Ellen Kuipers - WaarBenJij.nu Mijn eerste donderdag in Zweden - Reisverslag uit Örebro, Zweden van Ellen Kuipers - WaarBenJij.nu

Mijn eerste donderdag in Zweden

Door: Ellen

Blijf op de hoogte en volg Ellen

24 Januari 2008 | Zweden, Örebro

Over woensdag heb ik eigenlijk niet veel te melden. Laura heeft stage gelopen en haar activiteiten en lessen ingepland en ik heb heel veel informatie gekregen over mijn lessen en de regels in Zweden.

's Avonds zouden we een group competition hebben van ons groepje tegen de andere groepjes. Laura was niet lekker en ging niet en ik besloot zelf ook niet te gaan, omdat mijn zin tot ver onder het nulpunt was gedaald.

Vandaag (donderdag dus) heb ik wel veel gedaan. Laura zou bij me komen eten tussen de middag, dus ik ben vroeg opgestaan om uit bed te gaan. Daarbij schrok ik me rot, omdat ik de wekker om 8 uur had gezet en het toen ik wakker werd toch al iets over 9 was! Bleek dat een streepje van de 8 van mijn wekker kapot was, hoewel mijn wekker dat nog niet zeker lijkt te weten. Nu doet dat streepje het namelijk zonder problemen.

Boodschappen gedaan bij de Hemköp in de buurt. Begin nooit met 'hej!' bij de kassa, trouwens, want de cassière doet gegarandeerd een tegenaanval met een lang, enthousiast en onverstaanbaar verhaal in het Zweeds.

Na het, onderhand standaard, 'jag vill betala med kort' en 'tack så mycket, hejdå!' met twee zware tassen naar huis gegaan en eten voor een week gehaald. Helaas bleken mijn 7 huisgenoten de beide vriezers vol te hebben gestopt met eten en mijn diepvriesvak te hebben ingenomen. Na een kleine vergadering met twee huisgenoten een nieuw vak voor mezelf veroverd.

Daarna hebben Laura en ik onze rijke maaltijd tot ons genomen: brood met kalkoenfilet OF chocoladepasta en een glas water.

Ja, water, want op de een of andere manier kan ik hier geen melk vinden. Alle pakken waarvan ik denk dat er melk in zit (hee, er staat toch mjölk op??) blijkt yoghurt te bevatten. De meest smerige die ik ooit gehad heb, zelfs. Na wat hierover te hebben geklaagd bij mijn medestudenten kreeg ik gelukkig een goede dosis medelijden en hulp om melk (de echte!) te vinden in de supermarkt hier. Hoewel ze zelf nog nooit melk hebben gehaald - gaat dus nog leuk worden als we weer met yoghurt thuis blijken te komen!

Na het ontbijt was het tijd om een van de drie activiteiten te kiezen: een bezoek aan de IKEA (... jee?), een wandeling in een natuurpark of zwemmen in Gustavsvik. Dat laatste leek ons het leukste idee en na de bus te hebben gemist zijn we ernaartoe gelopen.

We waren met een klein groepje, 2 Zweedse meiden, een Amerikaans meisje en een paar Amerikaanse en Canadese jongens. We hebben ons er goed vermaakt, want er was genoeg te doen. Te vergelijken met een bad in Centerparcs, zeg maar.

We hebben er waarschijnlijk wel 'battle scars' opgelopen van de wildwaterbaan. Die bestond voornamelijk uit wild water, harde muren, een nog hardere vloer en pijnlijke botsingen. De dames klaagden na een paar ritten in deze wildwaterbaan over een pijnlijk achterste en bont en blauwe heupen en de heren hadden het zelfs voor elkaar gekregen gewond te raken aan schouders en rug!

Na het zwemmen weer huiswaarts gekeerd. Chocoladetoetjes op de Studentgatan opgemaakt en op naar de Långhuset om daar spellen te doen en te genieten van het cakebuffet (oeps, moesten we ECHT een cake bakken? Uhm...).

Bij het doen van een aantal spelletjes (piramide maken van je groep, tikkertje en een annamaria-koekkoek danswedstrijd) zijn er allerlei prijsjes uitgereikt, welke later nog weer gebruikt zouden worden voor nieuwe spellen. Heb zelfs de danswedstrijd gewonnen met Tom (uit Australië ). Daarna moesten we samen nog voor de groep dansen om te laten zien hoe het dansen in Zweden moest.

Dat kon beter, maar de prijs (een CD met Zweedse liedjes) is wel mooi binnen! Ka-ching ;)

Het cakebuffet was lekker, de verschillende faddergroepen hadden cake gebakken (met andere woorden: gekocht en zelf versierd). Daarna besloten huiswaarts te keren.

Voor morgen staat er meer op het programma: eerst les van 09:00 - 12:00, dan een bezoek aan het slot van Örebro en een mooi park in de buurt, gevolgd door pizza bij Veronica, een pre-party bij ene Tim (een fadder) en dan een feest bij de lokale pub.

Daarna een bezoek aan Herrfallet in het weekend van zaterdag tot en met zondag. Veel te doen dus!

Nog een lieve brief van Lucas ontvangen in mijn mailbox vanmiddag. Erg leuk! :D

De buurman houdt zich koest op het moment. Gaat dus goed! Gisteren had hij de muziek te hard op staan, maar een korte demonstratie van mijn laptop-speakers gecombineerd met hardcoremuziek van youtube maakte het blijkbaar duidelijk dat zijn muziek te hard stond - hierna werd zijn muziek zachter gezet. De mijne uiteraard ook. Heb nog nooit zo lekker, genietend van de stilte, kunnen slapen.

Edit: Het geld van de Erasmus studiebeurs is binnen!! :D:D:D:D Super!