Dag 3: maandag
Door: Ellen
Blijf op de hoogte en volg Ellen
21 Januari 2008 | Zweden, Örebro
Om 10 uur de introductie gehad, waarbij ons over Örebro en de universiteit verteld werd. Een heleboel Fransen (22) en iets minder Duitsers (19). Het viel me op dat de deuren van de collegezaal van binnenaf op slot gedaan konden worden (en vervolgens ook redelijk lastig weer open gingen). Stiekem de les in sluipen of naar de wc gaan is er dus niet bij!
Daarna een lunch gehad en een tour door de campus en het universiteitsterrein.
Daarna gingen we Örebro in. De eerste sneeuw begon te vallen, maar smolt al terwijl het naar beneden dwarrelde en voor het iets kon raken. Er zijn in ieder geval veel mooie winkels en ik heb alweer een nieuwe zin geleerd: "Kan jag köpa en tyckett här?" Het gaat dus voorspoedig, dat Zweeds leren...
De barbecue aan het einde van de avond stelde niet veel voor. Je kreeg welgeteld 1 hamburger voorgeschoteld. Onze faddergroep was eerst fadderloos, omdat ze alledrie nergens te bekennen waren. Later kwam er nog één fadder tevoorschijn, maar de anderen zijn nog niet teruggevonden. CSI: Örebro?
Verder hebben we met onze faddergroep vragen over de universiteit en Örebro beantwoord en na halfbevroren de antwoorden te hebben laten opschrijven hebben we met de groep besloten bij iemand op de kamer te gaan zitten. Buiten was het onderhand zo koud dat je, zelfs met hemd, shirt met lange mouwen, fleecevest, een dikke jas met fleecevoering, muts en handschoenen het nog niet helemaal warm had. Die beslissing was dus niet moeilijk te maken.
Op de kamer kort met de groep gepraat, die bestaat uit een Frans meisje, een Duits meisje, een Chinese nogwat (hij/zij is nog niet komen opdagen en van Chinese namen lijk je nooit zeker te weten of het voor een man of vrouw bedoeld is) en een Griekse jongen. En Laura en ik natuurlijk.
Dat doet me denken aan de Chinezen van de universiteit. Ze hebben namen die wij niet uit schijnen te kunnen spreken en die ze niet goed met letters kunnen schrijven. Daarom hebben de Chinese meiden op de universiteit zelf Engelse namen gekozen. Een paar zijn heel creatief geweest, moet ik zeggen :)
Morgen de laatste inkopens bij de Ikea. Eerst maar eens uitzoeken hoe ik daar kom, dan een lampenkap en gordijnen halen (he bah, die luxaflex vind ik maar niks! Zo'n kale kamer!). Zo is de teller binnen 3 dagen al op 241,36 euro komen te staan.
Het geld gaat er nu dus hard doorheen, maar hoop dat ik na morgen alles binnen heb om hier normaal te kunnen wonen en het nog gezellig en niet zo leeg en echo-achtig te vinden in deze kamer! Het geld voor de Erasmus-beurs lijkt nog nergens te bekennen, maar deze kan ik eigenlijk wel goed gebruiken om ook nog iets van Zweden te kunnen zien. Beetje jammer dat ik er nog niks over gehoord/gezien heb.
Heb me vandaag daarom ook opgegeven bij een studentenvereniging om in Zweden een part-time baan te vinden. Waarschijnlijk in de buurt van de universiteit en in de weekenden.
Een paar dingen zijn al 'gepland' de komende weken (met andere woorden, ze staan op een to-do lijst, maar moeten nog op een bepaalde datum gezet worden). Zo gaan we bij een aantal studenten ontbijten, gaan Laura en ik nog naar de bioscoop, moet er nog gewandeld worden over de joggingtracks in het bos bij de universiteit en gaat er meegedaan worden aan de danslessen op de sportschool in de buurt (gratis! Ik blijf wel Nederlander...)
Tot zover! Morgen niet veel spannends, behalve wat bowlen en IKEA-shoppen. Weinig te melden dan, dus.